La UVic i l’Institut Català d’Oncologia posen les bases d’un institut universitari sobre cures pal·liatives

02.02.11

ico-uvic.jpgEl rector de la universitat de Vic, Jordi Montaña i el president i conseller-delegat de l’Institut Català d’Oncologia, Josep M. Vilà, van signar ahir un acord d’intencions per començar a posar les bases del que ha de ser un nou Institut universitari en l’àmbit de la qualitat en l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat. Està previst que en aquest projecte hi tinguin cabuda totes les institucions del Sistema Integral de Salut d’Osona i que sigui un institut de referència nacional i internacional en l’àmbit de les cures pal·liatives.

Que el sistema d’atenció geriàtrica i de malalts crònics avançats d’Osona ja fa anys que és un referent, no és cap secret. Així ho va manifestar Xavier Gómez-Batiste, director del centre col·laborador de l’OMS i ànima del projecte, que l’ha qualificat “d’excel·lent, competent i reconegut”. Del que es tracta ara és de donar un pas més. Amb el nou institut, la Universitat de Vic esdevindrà, amb el suport de l’Institut Català d’Oncologia, el pal de paller per de posar en comú els recursos i les experiències complementàries (hospitalària, sociosanitària, comunitària i acadèmica) de les institucions de l’àmbit referencial d’Osona. Un dels objectius de l’institut és que pugui liderar la Recerca i la Transferència de Coneixement de les cures pal·liatives i d’assistència a la mort per donar-les a conèixer al món.

La signatura del conveni va rebre el suport explícit del qui fou divuit anys director dels Programes de Càncer de l’OMS, Jan Stjensward. Coneixedor de la feina feta per les institucions geriàtriques osonenques, afirmà que molts dels programes de l’OMS actualment tenen relació amb Vic, perquè han demostrat la seva eficiència. En un context en què el dret a la qualitat de vida forma part dels Drets Fonamentals, Vic es converteix en el referent que indica com han de procedir els països del món, alguns clarament identificats amb l’Estat de Benestar, en el camp de les cures pal·liatives. Stjensward va acabar dient que “És un privilegi per l’OMS de poder establir una relació de “partner” amb la Universitat de Vic” i va felicitar la UVic i l’Institut Català d’Oncologia per la iniciativa.

0 Respostes a “La UVic i l’Institut Català d’Oncologia posen les bases d’un institut universitari sobre cures pal·liatives”


  1. Cap comentari